Geschiedenis

Ontstaan van "Stichting Jeugd Actief"

(voorheen Jeugdzorg Leerdam)

 

Op 11 maart 1949 is bij raadsbesluit de gemeentelijke Commissie Jeugdzorg ingesteld. De toenmalige Commissie Jeugdzorg werd in het leven geroepen met als doel om “ de baldadigheid van de jeugd te bestrijden” . Dit door het opzetten en organiseren van diverse activiteiten zoals straatvoetbal, viswedstrijden, speurtochten. De activiteiten waren voornamelijk gericht op de ongeorganiseerde jeugd, men sprak toen van massajeugd. Men ging er toen vanuit dat de georganiseerde jeugd binnen hun club of vereniging op een zinvolle wijze bezig kon zijn. Het toenmalig bestuur bestond toen uit 11 personen, wethouder Kool was toen voorzitter van deze commissie. De overige leden van het bestuur waren toen een gemeente ambtenaar een Inspecteur van Politie, Schoolhoofden en Vertegenwoordigers van Kerken en Verenigingen. De leden van het bestuur werden benoemd door de Burgermeester en Wethouder.  

 

In 1980 ontstond er een crisisachtige sfeer doordat betrokken wijkverenigingen niets meer voelden voor een samenwerking met Jeugdzorg. In 1981 adviseerde de heer Kruizinga de gemeente Leerdam om de Commissie Jeugdzorg weer nieuw leven in te blazen en stelden voor om de nieuwe commissie Jeugdzorg te laten bestaan uit de heren Timmer en van Ameyde en vertegenwoordigers van de drie grootste wijkverenigingen. Het voorzitterschap diende te berusten bij de Wethouder van welzijnszaken terwijl een ambtelijk lid als secretaris toegevoegd diende te worden. Aan de Commissie diende tevens de nodige gelden beschikbaar te worden gesteld om haar taak naar behoren te kunnen uitvoeren. In september 1994 is er door het toenmalige bestuur een aanzet gegeven om de gemeentelijke Commissie Jeugdzorg om te vormen tot een Stichting. Door de commissie Jeugdzorg om te vormen tot een Stichting kon Jeugdzorg slagvaardiger optreden en behoefde het niet ieder keer naar B & W en de gemeenteraad om toestemming te vragen.

 

Op 18 december 1995 is de Stichting Jeugdzorg Leerdam opgericht De Stichting had toen als doel om gedurende de schoolvakanties op sportieve en pedagogische verantwoorde wijze de jeugd van zes tot dertien jaar bezig te houden teneinde integratie te bevorderen tussen de jeugd van Leerdam met erkenning van de levensovertuiging. Vanaf die 18e december ging de gemeentelijke Commissie Jeugdzorg verder als Stichting Jeugdzorg Leerdam.  

 

Jeugdzorg wordt Jeugd Actief

Per 11 juni 2012 is de naam van onze stichting veranderd van Stichting Jeugdzorg Leerdam naar Jeugd Actief.

 

Lees meer over Jeugd Actief.

Nieuws Jeugd Actief

05-01-2018
burgemeester-en-thema-timmerdorp-2018-bekendOp vrijdag 5 januari maakte Stichting Jeugd Actief...
15-11-2017
tijger-ontsnapt-in-go Op woensdag 3 januari organiseert Jeugd...
04-09-2017
prijsuitreiking-openingsspel-timmerdorp-2017   Zaterdag 2 september was op de Kids...

Contact Gegevens

Jeugd Actief
Bogerd 21,
4143 CK  Leerdam
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

K.v.K.nr: 41121858

 

Rekeningnummer: NL93RABO0310462983