75 jaar Schoolvoetbal Leerdam

Home / 75 jaar Schoolvoetbal Leerdam

75 jaar Schoolvoetbal Leerdam

Al 75 jaar lang vormt het schoolvoetbal in Leerdam een ware traditie, een jaarlijks hoogtepunt waarbij talent, teamwork en tomeloze energie samenkomen op het groene grasveld.

Een mijlpaal die teruggaat tot het jaar 1949, toen de gemeentelijke Commissie Jeugdzorg werd opgericht bij raadsbesluit. Hun nobele doel? “De baldadigheid van de jeugd bestrijden” door een scala aan activiteiten te organiseren, waaronder schoolvoetbal, viswedstrijden en speurtochten. Destijds richtten ze zich vooral op de ‘massajeugd’, omdat men ervan uitging dat de georganiseerde jeugd al genoeg te doen had binnen hun clubs en verenigingen.

Met een bestuur bestaande uit 11 gedreven personen, waarbiij toenmalig wethouder Kool als voorzitter fungeerde, begon het avontuur. Ambtenaren, politie-inspecteurs, schoolhoofden en vertegenwoordigers van kerken en verenigingen bundelden hun krachten om de jeugd van Leerdam te verbinden en te inspireren.

In die begindagen was het strijdtoneel vooral tussen de legendarische teams Veltmeijer en Ot&Sien. Van de eerste schuchtere trappen van de jaren ’50 tot de flitsende dribbels van vandaag, heeft het schoolvoetbal in Leerdam generaties van jonge voetballers geïnspireerd en verbonden. Door de jaren heen groeide het schoolvoetbaltoernooi uit tot een van de grootste evenementen voor kinderen in Leerdam. Wie herinnert zich niet die zinderende finales, waarbij de spanning voelbaar was tot aan de laatste minuut?

En in 2024, met meer dan 450 enthousiaste deelnemers verdeeld over zo’n 52 teams, is de passie voor voetbal alleen maar sterker geworden.

Terwijl we terugkijken op 75 jaar vol herinneringen en triomfen, kijken we ook vooruit naar de toekomst van het Leerdamse schoolvoetbal. De volgende generaties staan te trappelen om hun stempel te drukken op dit jaarlijkse toernooi. Laten we samen blijven bouwen aan een traditie die niet alleen draait om winnen, maar vooral om plezier, respect en sportiviteit. Want dat zijn de absolute randvoorwaarden om iedereen plezier in het spel te kunnen laten hebben. Zowel voor de spelers als voor de scheidsrechters, publiek en vrijwilligers. 

Dus laten we het jubileum vieren, herinneringen ophalen aan de legendarische wedstrijden uit het verleden en vol enthousiasme uitkijken naar de volgende 75 jaar vol voetbalplezier!

Hieronder zie je een historisch overzicht van de winnaars van het schoolvoetbal toernooi. Helaas kunnen we niet meer van alle jaren achterhalen wie er tegen elkaar in de finale heeft gestaan en wie er winnaar is geworden.